Kleurstrologie: De psychologie van kleur in kledingkeuzes

Share this post

Snel psychologisch experiment: Voordat je verder leest, denk aan de hele week en kies voor elke week een kleur van de dag. Denk niet na over waarom, kies gewoon wat in je opkomt. 

Maandag: Geel

Dinsdag: Rood

Woensdag: Oranje

Donderdag: Groen

Vrijdag: Blauw

Zaterdag: Wit

Zondag: Een soort paars/bruine hybride

Als dat zo is, gefeliciteerd, dan heb je dezelfde kleuren gekozen als ik. Er is geen specifieke kleur die voor elke dag staat, maar veel mensen kiezen iets dat er vaag op lijkt. De psychologie is vrij eenvoudig – je begint de week op maandag en dan komen de kleuren die we associëren met stress naar boven als we denken aan het zware deel van de week. Op donderdag wordt het groen als we de finish beginnen te zien en op vrijdag is het een strakblauwe lucht. 

 

Zaterdag is wit omdat het misschien de hemel is? Zondag is interessant, de mijne was een combinatie van paars en bruin. Het was alsof mijn hersenen niet konden beslissen of zondag leuk was (paars) of zich klaarmaken voor een nieuwe week (bruin). 

 

Met de maanden is er echter een meer vaste set kleuren. Eigenlijk zijn het er twee. Vanwege de parallellen met astrologie staan ze bekend als kleurenstrologie.

The universe painted in multi-color

Wat is Kleurstrologie?

Het bestaat echt. Nou ja, een soort van. Er is veel onderzoek gedaan naar de psychologie van kleuren en het effect dat ze kunnen hebben op ons emotionele welzijn. We weten dat er emoties zijn die we allemaal meer of minder voelen, afhankelijk van de tijd van het jaar. Het is moeilijk om het te beperken tot een of twee voor elke maand, maar de psychologie is logisch. 

 

Verschillende kleurenschema’s worden genoemd, maar soms is het moeilijk te zien hoe een bepaalde kleur aan een bepaalde maand werd toegewezen, behalve als een techniek om boeken of verf te verkopen. Ik heb deze gekozen omdat hij organischer is ontstaan en beter lijkt te zijn gegrond in de psychologie. 

 

Ik zou liegen als we zeiden dat we er geen belang bij hadden om iets te verkopen. Het is misschien niet helemaal toevallig dat we advies geven over hoe je je garderobe kunt vullen, maar ook over alles wat je nodig hebt om je garderobe te vullen. Het punt is dat, hoewel niemand je definitief kan vertellen welke kleur het beste bij elke maand past, het de moeite waard is om erover na te denken wanneer je beslist welke kleuren je elke maand wilt laten zien.

 

Het is bewezen dat het kiezen van een kleur invloed heeft op je stemming en het vastleggen van dit gevoel is essentieel als je beslist welke kleding je in je winkel wilt verkopen. De seizoenen zijn hier relevant, dus onze kleuren van de maand zijn meer van toepassing op gematigde klimaten op het noordelijk halfrond. Bekijk de kleurenpsychologietabel hieronder en kijk of je het ermee eens bent

Kleurenpsychologie

Kleuren van elke maand

Maand Kleur
Januari Wit, Lichtblauw
Februari Kersenrood, Roze
Maart Smaragdgroen, Paars
April Lichtgeel, Grasgroen
Mei Crème, Lila
Juni Licht Oranje, Parel
Juli Koraal, Geel
Augustus gebrand rood, oranje
September Roest, helder blauw
Oktober Kastanjebruin, Indigo
November Bruin, Goud
December Bosgroen, Donkerrood

Laten we eens kijken hoe elke maand geassocieerd wordt met deze kleuren, wat de psychologie erachter is en hoe jij er je voordeel mee kunt doen.

Januari: Wit, Lichtblauw

Wit is de kleur van onschuld en hoewel we ons misschien niet zo onschuldig voelen op 1 januari, is dat wel iets waar velen van ons gedurende de maand naar streven. Het symboliseert een frisse start en een tijd om na te denken over de mogelijkheden voor het komende jaar. Het is ook de kleur van sneeuw, die vaak voorkomt in januari. Lichtblauw ligt in het verlengde van deze ideeën en staat voor een heldere hemel voor het nieuwe jaar.

Rood en roze staan voor liefde en passie, dus Valentijnsdag heeft waarschijnlijk iets te maken met deze associaties, nu februari de maand van de romantiek is. Deze kleuren staan ook voor opwinding. Februari klinkt misschien niet als de meest opwindende maand, maar ik denk graag dat het een tijd is om bewust wat energie in ons leven te brengen, na de malaise van januari. Je kunt je garderobe gebruiken om wat levendigheid toe te voegen en iedereen om je heen op te vrolijken, in plaats van te wachten tot de lente dat voor je doet.

Maart: Smaragdgroen, paars

Groen is een veelvoorkomend thema in maart. Het staat symbool voor groei na de winter en we hebben vaak het beeld van groene scheuten die door de sneeuw breken. De kleur staat ook voor frisheid en voorspoed. Paars staat voor bloeiende planten en inspiratie. De lente komt pas echt tegen het einde van maart, maar je kunt kleding gebruiken om de verandering van stemming wat eerder teweeg te brengen.

Lichtgeel, grasgroen

Maart en april hebben wat raakvlakken, want het begin van de lente (qua weer) kan in beide vallen, net als Pasen, dat staat voor wedergeboorte. April is het begin van de echte lente. We zien meer groei, optimisme en zonneschijn en de kleuren van de maand belichamen dat. De dagen worden warmer en langer en we willen frisse kleuren dragen en naar buiten.

Mei: Crème, Lila

Het crème en lila van mei maken de lentekleuren compleet. Bloemen staan in volle bloei, crème verbeeldt de zon als het nog een beetje bewolkt is. Deze kleuren stralen comfort, rust en kalmte uit, terwijl we een adempauze nemen tussen de opwinding van het begin van de lente en de mogelijkheden van de zomer die voor ons ligt.

Juni: Lichtoranje, Parel

Iedereen weet dat juni de beste maand is, ongeacht mijn verjaardag. Het is het begin van de zomer, kinderen beginnen hun school af te maken (afhankelijk van waar je vandaan komt), het is pride month en het wereldkampioenschap voetbal begint in juni. Oranje kondigt de introductie van de gedurfdere zomerkleuren aan, maar het is bleek omdat we nog maar net begonnen zijn. De parel komt van de gelijknamige edelsteen, de geboortesteen van juni.

Juli: Koraal, Geel

Met de zomer in volle gang krijgen we de levendige kleuren van juli. De zon is op haar sterkst en deze maand staat in het teken van plezier en opwinding. Door deze kleuren te dragen kun je deze energie, optimisme en blijdschap overbrengen op anderen en op jezelf. Fleur je garderobe op en kijk of jij er ook vrolijk van wordt.

Augustus: Verbrand rood, oranje

Denk aan mooie, zwoele zonsondergangen en rood en oranje zijn waarschijnlijk de kleuren die in je opkomen. Deze kleuren van de maand staan voor de hitte van augustus en zijn ook een teken dat we de herfst naderen. Oranje en rood symboliseren ook overvloed en vreugde, twee dingen die hand in hand gaan en veel voorkomen in augustus.

 

September: Roest, helder blauw

Roest zet het thema van zomerhitte die overgaat in herfst voort. We zien ook de bladeren van kleur veranderen, wat je helpt bij de kleurcoördinatie als je over straat loopt. Felblauw is de nazomerversie van het bleke blauw in januari en staat voor een nieuwe start als kinderen weer naar school gaan. Het is ook de kleur van de geboortesteen van september: saffier.

Oktober: Kastanjebruin, indigo

Naarmate de dagen donkerder worden, worden ook de kleuren donkerder. Dat betekent echter niet dat ze deprimerender hoeven te worden. Kastanjebruin en indigo zijn prachtige kleuren die de mensen om je heen in een positieve gemoedstoestand kunnen houden nu we op weg zijn naar de winter. Deze kleuren staan voor bedachtzaamheid, rust en mysterie. Een tijd voor bezinning tussen de zomer en het feestseizoen misschien.

November: Bruin, Goud

Bruin vertelt ons dat we midden in de herfst zitten en staat voor beschutting, want misschien willen we ons een beetje terugtrekken voor alle festiviteiten. Goud voorkomt dat we te somber worden en helpt bij de introductie van het begin van het feestseizoen, met Thanksgiving. Samen creëren ze een knus effect om ons warm te houden, al was het maar psychologisch.

December: Bosgroen, Donkerrood

Geen prijzen om te raden wat de inspiratie was voor deze kleuren. December staat in het teken van Kerstmis, wat zo’n speciale tijd is dat het ons de hele winter positief houdt. De combinatie groen en rood is een geweldige manier om jezelf en anderen aan het begin van de maand in de stemming te brengen en natuurlijk om de kerstsfeer te versterken als de feestdagen zelf aanbreken.

 

Kies verstandig

De keuze van je garderobe kan de stemming waarin je verkeert heel goed versterken. Ze kunnen ook helpen om je stemming te veranderen, als dat is wat je nodig hebt. Denk dus twee keer na als je de volgende keer een T-shirt pakt, het kan je dag goed maken. Voor retailers is het vastleggen van de stemming van je klanten essentieel om de juiste producten in te slaan. Het is echter niet altijd zo eenvoudig als kijken naar wat ze kopen. Soms weten mensen nog niet wat ze willen, en als je daar eerder achter kunt komen dan zij, vliegt de kleding uit de schappen.

Bij Wordans zijn we trots op ons uitgebreide assortiment, dus welke kleur je ook zoekt, in welk materiaal dan ook, je vindt het op onze website. Voor meer manieren waarop we wat kleur aan je leven kunnen toevoegen, ga je naar onze Instagram, @wearewordans.